Σάββατο, Μαρτίου 11, 2006

 

Οι κυκλοφορίες του «Goal»


Από τον Βαγγέλη Μπραουδάκη, σύμβουλο έκδοσης της εφημερίδας «Goal», λάβαμε και δεύτερο email, στο οποίο αναφέρεται σε δημοσίευμά μας της Τρίτης 7 Μαρτίου με τίτλο «Δώρα ναι, φύλλα όχι». Αναφέρει:
«Κύριοι, γράφετε σε χτεσινό σας άρθρο ότι:
«Με την έκδοση της SportDay το Goal συρρικνώθηκε στα 15 – 16.000 φύλλα πανελλαδικά. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τους τρεις τελευταίους μήνες του 2005 από τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ι.Η.Ε.Α.: Τον Οκτώβριο το ημερήσιο φύλλο πούλησε μέσο όρο 16.703, τον Νοέμβριο 16.529 και τον Δεκέμβριο 15.707».
Παραδόξως, όμως, αν και χρησιμοποιείτε τα επίσημα στοιχεία της ΕΙΗΕΑ, το κάνετε αποσπασματικά με συνέπεια να παρατείθονται άλλοι αριθμοί και να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις!
Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να διορθώσω:
Η μέση ημερήσια πανελλαδική κυκλοφορία του Goal για όλο το έτος 2005 (παρεμπιπτόντως, η SportDay εκδόθηκε στις 13 Μαρτίου) είναι 20.554 φύλλα, ήτοι 12,84% μερίδιο αγοράς κι όχι 15-16.000...
Τον Οκτώβριο, ειδικά, ήταν 17.598 με μερίδιο 11,67% (κι όχι 16.703), τον Νοέμβριο 16.992 με μερίδιο 12,61% (κι όχι 16.529) και τον Δεκέμβριο 16.274 με μερίδιο 12,40% (κι όχι 15.707).
Επίσης, τον Ιανουάριο του 2006 σύμφωνα με τα στοιχεία των πρακτορείων διανομής (αφού η ανακοίνωση της ΕΙΗΕΑ θα αργήσει αρκετές εβδομάδες ακόμα) το Goal είχε πανελλαδικό μέσο όρο πωλήσεων 17.007 φύλλα με μερίδιο 11,91% και τον Φεβρουάριο, που μόλις μας αποχαιρέτησε, 16.958 με μερίδιο αγοράς 12%.
Σημειώστε, τέλος, πως με μερίδιο αγοράς 11,69% τον Σεπτέμβριο του 2005 η πανελλαδική κυκλοφορία ήταν 20.745 φύλλα, ενώ αντίστοιχα στα ίδια μερίδια αγοράς και υψηλές πωλήσεις κυμάνθηκαν όλοι οι καλοκαιρινές μήνες που ως γνωστόν εκτοξεύουν τους τελικούς μέσους όρους όλων των αθλητικών εφημερίδων...
Φιλικά, Βαγγέλης Μπραουδάκης»


Υ.Γ: Σωστά τα λέει ο φίλος Βαγγέλης μόνο που δεν παρατήρησε ότι στο δημοσίευμά μας αναφερόμαστε «στο ημερήσιο φύλλο». Φυσικά χρησιμοποιούμε τις ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΙΗΕΑ και βέβαια όχι αποσπασματικά. Για όσους –τυχόν- δεν ξέρουν η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, υπολογίζει χωριστά τα καθημερινά φύλλα και αυτά της Δευτέρας, τα οποία άλλωστε φέρουν διαφορετικούς τίτλους. Π.χ. άλλη εφημερίδα το καθημερινό Goal και άλλη το Goal της Δευτέρας. Εστω στα χαρτιά... Τό ιδιο ακριβώς κάνει η Ενωση και στα πολιτικά ημερήσια φύλλα σε σχέση με τα κυριακάτικά τους. Αλλο «Ελευθεροτυπία», άλλο «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»...
Υ.Γ.1: Αλλωστε το απόσπασμα αυτό («...το ημερήσιο φύλλο...») το αναπαράγει ο ίδιος ο συνάδελφος στο απαντητικό του email. Θα περιμέναμε περισσότερη προσοχή από τον Βαγγέλη Μπραουδάκη, έναν άνθρωπο που ΞΕΡΕΙ από κυκλοφορίες (μαζί με το Σωτήρη Πουλόπουλο και τον Γιώργο Μανετάκη θεωρούνται από τους κορυφαίους της πιάτσας).
Υ.Γ.2: «Δουλεύουμε» (κυρίως) με την ημερήσια κυκλοφορία αφού πιστεύουμε ότι αυτή αντικατοπτρίζει την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ των εφημερίδων, μακριά από τα δευτεριάτικα «σκαμπανεβάσματα» τα οποία εξαρτώνται κυρίως από τις επιτυχίες (ή αποτυχίες) των τριων ομάδων του ΠΟΚ...
Υ.Γ.3: Δεν έχουμε πρόθεση να αδικήσουμε κανέναν. Κι αν κινούμαστε ανώνυμα, όλοι καταλαβαίνετε τους λόγους και την ελευθερία (όχι ασυδοσία) που μας... χαρίζει αυτή (η ανωνυμία).
Υ.Γ.4: Θα στενοχωρήσουμε τον Βαγγέλη, αλλά για την «ταμπακιέρα» δεν λέει κουβέντα (κρατάς κρυμένα μυστικά;..). Επαναλαμβάνουμε λοιπόν το δημοσίευμα της 7ης Μαρτίου με τίτλο «Δώρα ναι, φύλλα όχι!»:
«Ούτε 1.000 φύλλα πανελλαδικά δεν κέρδισε το Goal με την πλουσιοπάροχη προσφορά λόγω των γενεθλίων του (χρόνια πολλά αδέλφια). Ο προβληματισμός είναι έντονος στη Μεταμόρφωση όπου ψάχνουν εναγωνίως τρόπους να βγουν από το κυκλοφοριακό τέλμα και να καταφέρουν να επιβιώσουν... Τα σχέδια της προσφοράς των 1520 δώρων αξίας 700.000 ευρώ (!) έδιναν εκτίμηση για άνοδο στα 25.000 φύλλα -μέσο όρο ημερησίως- αλλά έπεσαν στο κενό. Ο αγώνας πάντως συνεχίζεται μέχρι... τελικής πτώσεως!»
Υ.Γ.5: Anyway (που λένε και στο Αμέρικα). Το θετικό της ιστορίας είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι στο χώρο που αντιδρούν. Που δεν βουλιάζουν στο γενικό τέλμα που απειλεί να μας πνίξει. Που δεν σφυρίζουν αδιάφορα. Κι όταν τους φτύνουν (δεν αφορά εσένα, Βαγγέλη), δεν ανοίγουν την... ομπρέλα!!!





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?