Τετάρτη, Μαρτίου 01, 2006

 

Στην κόψη του ξυραφιού οι αθλητικές εφημερίδες!


Λίγο πριν από το μεγάλο ξεκαθάρισμα βρίσκονται οι αθλητικές εφημερίδες. Οι μεγάλες προσδοκίες διαψεύστηκαν, καθώς οι προσφορές της κατηγορίας DVD δεν απέδωσαν στον αθλητικό Τύπο, τα οικονομικά προβλήματα πιέζουν τις περισσότερες εφημερίδες έπειτα και από το κόψιμο των «καπέλων» και η μόνη ελπίδα -λόγω και του μειωμένου λόγω Ολυμπιακού ενδιαφέροντος για το πρωτάθλημα- είναι στο Στοίχημα.
Η καθαρή πρωτιά του «Sportday», σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση κεφαλαίου (Κοντομηνάς, Αλαφούζος, Σπορ FΜ), η επιστροφή του Χ. Ξύδη στο «Sportime» και το πείσμα του Μπόμπολα στην «Goal news» ίσως καθορίσουν τις εξελίξεις. Την ίδια ώρα τα εργασιακά προβλήματα στον χώρο, όπως καταγράφηκαν σε συνάντηση υπό την ΠΟΕΣΥ, κορυφώνονται και ο φόβος είναι μη σκάσει η «φούσκα»...
Η απόσυρση των «καπέλων» έχει ήδη πλήξει αρκετές από τις εφημερίδες, ενώ ταυτόχρονα ο ανταγωνισμός των ένθετων του Στοιχήματος δίνει ανάσα σε όσες τη χρειάζονται.
Είναι χαρακτηριστικές οι κυκλοφορίες του Σαββάτου 18/2/2006 σε Αθήνα - Πειραιά, οπότε οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά όλες μαζί με ένθετα για το Στοίχημα (σε παρένθεση οι κυκλοφορίες του Σαββάτου 11/2/2006): «Sportday» 14.151 (13.971), «Sportime» 8.878 (6.700), «Goal news» 8.435 (6.983), «Φως των σπορ» 11.678 (12.886) και χωρίς ένθετο ο «Πρωταθλητής» 10.795 (11.188). Την Παρασκευή 17/2/2006 η ίδια εφημερίδα με ένθετο για το Στοίχημα πούλησε 11.908 φύλλα και ήταν πρώτη σε Αθήνα και Πειραιά.
Ταυτόχρονα ο κύκλος των DVD δεν φέρνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς οι αναγνώστες των αθλητικών φύλλων φαίνεται ότι αναζητούν, εκτός από τον κλασικό οπαδισμό, έγκυρες υπογραφές, αλλά και αξιοπιστία στο Στοίχημα. Αναλυτικά οι τελευταίες εξελίξεις:

• Το «Sportime» παίζει ίσως το τελευταίο του χαρτί, παίρνοντας πίσω τον άνθρωπο που το δημιούργησε, επί ιδιοκτησίας Ανδρουλιδάκη, τον έμπειρο Χάρη Ξύδη, στην επέτειο των 12 χρόνων από την έκδοσή του (Φλεβάρης 1994). Η έλευσή του συνοδεύεται από έντονη διαφημιστική προβολή, αλλαγή κασέ για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα και κυκλοφορία σε υψηλότατα τιράζ (π.χ. 150.000 φύλλα την Τετάρτη 15/2/2006, 100.000 φύλλα την Κυριακή 19/2/2006). Η αύξηση της τιμής του φύλλου όταν προσφέρει DVD (το πρώτο DVD ήταν με τιμή 3 ευρώ) δεν απέδωσε και αναγκάστηκε να μειώσει την τιμή σε 2 ευρώ για τα επόμενα. Η εφημερίδα έδωσε DVD δύο διεθνών διοργανώσεων όπου σημειώθηκαν μεγάλες ελληνικές επιτυχίες (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2004, Ευρωμπάσκετ 1987). Ταυτόχρονα εκδίδει δύο φορές την εβδομάδα ένθετο περιοδικό για το Στοίχημα, το οποίο όμως ήδη μετακίνησε εξαιτίας του ανταγωνισμού από τη «Sportday».

• Το «Sportime» ξεπέρασε, προς το παρόν τουλάχιστον, τον κίνδυνο διακοπής της συνεργασίας εκτύπωσης με την Ίριδα εξαιτίας των μεγάλων οφειλών και καθυστερήσεων πληρωμών. Τώρα όμως πλέον στην Ίριδα (ΔΟΛ 50% - Πήγασος 50%), μετά την πρόσφατη μεταβίβαση του 20% στον Πήγασο, η πλευρά Μπόμπολα, που εκδίδει το «Goal news», έχει και εκείνη λόγο και δεν αποφασίζει πλέον μόνος του ο Σ. Ψυχάρης. Οι Μπόμπολας και Αλαφούζος είχαν επενδύσει στο κλείσιμο του «Sportime» που δεν ήρθε, αλλά μεταβιβάστηκε στην οικογένεια Οντόνι και έτσι επεκτάθηκαν, ο πρώτος βγάζοντας δικό του φύλλο και ο δεύτερος συμμαχώντας με Κοντομηνά και Σπορ FM. Στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του «Sportime», τη Sportime Εκδοτική, το αρχικό κεφάλαιο των 1.050.000 ευρώ κατέβαλαν οι Ροδόλφος Οντόνι, (700.000 ευρώ) και Κωνσταντίνος Κροκίδης (350.000 ευρώ).

• Το «Goal news» απέκτησε νέο διευθυντικό σχήμα, μετά την αποχώρηση Ξύδη, με τους Β. Βέργη και Α. Δημάτο. Καθιέρωσε και εκείνο ένθετο κάθε Σάββατο, πολυέξοδο, με πλήρες περιεχόμενο και με αρκετές επιτυχείς προτάσεις. Η εφημερίδα αντιμετωπίζει προβλήματα στις κυκλοφορίες, ιδιαίτερα μετά την προσπάθεια ανάκαμψης του «Sportime», αλλά σχεδιάζει αντεπίθεση ίσως και με προσφορές.

• Η «Sportday» στηριζόμενη στην ομάδα του Σπορ FM σταθεροποιήθηκε στην πρώτη θέση κυκλοφοριών πανελλαδικά, αυξάνοντας τη διαφορά της από τις υπόλοιπες εφημερίδες, και δεν επλήγη από την ένταση του ανταγωνισμού, ενώ το ένθετο «Active bet» από τον Σεπτέμβριο του 2005 άνοιξε την αγορά. Τελευταία συνεργασία με την ομάδα του Τηλεάστυ για το Στοίχημα (Γ. Καρατζαφέρης, Π. Παπατσώρης, Ν. Σουλούνιας και Θ. Ραλλής).

• Οι δύο εφημερίδες που υποστηρίζουν τον Ολυμπιακό, «Φως των σπορ» και «Πρωταθλητής», παρουσιάζουν αξιοσημείωτη κυκλοφοριακή κάμψη, παρότι η ομάδα που υποστηρίζουν λόγω της καλής της πορείας (όπως και στον πρόσφατο αγώνα με την ΑΕΚ) αποτελεί παράγοντα ανάσχεσης της πτώσης. Ο «Πρωταθλητής», πάντως, καταφέρνει κάθε Παρασκευή με στοιχηματικό ένθετο να σημειώνει πολύ καλές κυκλοφορίες, συχνά μάλιστα να είναι πρώτος πανελλαδικά.

• Οι άλλες αθλητικές εφημερίδες, μικρότερης κυκλοφορίας, πιέζονται ολοένα και περισσότερο από τον ανταγωνισμό των «μεγάλων». Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, δικαστικοί επιμελητές για λογαριασμό του ΤΣΠΕΑΘ μπήκαν μέσα σε ιστορική εφημερίδα και κατέγραψαν τα μηχανήματά της. Ταυτόχρονα άγνωστο είναι το μέλλον των εφημερίδων με συνδετικό κρίκο τον Γ. Τράγκα, «Derby sports» (υποστηρίζει την ιδιοκτησία του Παναθηναϊκού) και «Score live» (ΑΕΚ).

Σοβαρές όμως είναι και οι διαπιστώσεις από τη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της ΠΟΕΣΥ, σε συνεργασία με όλες τις Ενώσεις Συντακτών (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΕΕ, ΕΣΠΗΤ) και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου. Διαπιστώθηκαν:
- «Προβλήματα στην πληροφόρηση των συναδέλφων από τις ΠΑΕ, ΚΑΕ και αθλητικούς συλλόγους, με επιλεκτικές πρακτικές που ακολουθούν οι φορείς αυτοί, κατατάσσοντας τους συναδέλφους σε κατηγορίες».
- Σοβαρά εργασιακά ζητήματα για τους αθλητικούς συντάκτες, οι οποίοι «κυρίως στις αθλητικές εφημερίδες αμείβονται για πενθήμερη εργασία την εβδομάδα, σύμφωνα με τη ΣΣΕ, αλλά εργάζονται επτά ημέρες, τις περισσότερες φορές χωρίς πρόσθετη αμοιβή».
- «Παραμισθολόγια» στις αθλητικές εφημερίδες και σε άλλα ΜΜΕ, «με βάση τα οποία γίνονται κρατήσεις για τα Ταμεία, αλλά οι συνάδελφοι δεν παίρνουν ούτε τον χαμηλό μισθό για τον οποίο υπογράφουν αποδείξεις».
- Μη εφαρμοζόμενες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καθώς «οι συντάκτες υποχρεώνονται σε αποστολές, χωρίς τις περισσότερες φορές να καλύπτονται τα έξοδά τους και δίχως να καταβάλλεται η νόμιμη αμοιβή, ενώ στην περιφέρεια οι ανταποκριτές απασχολούνται με αμοιβές-φιλοδωρήματα».
Πηγή: «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», 26 Φεβρουαρίου 2006





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?