Σάββατο, Δεκεμβρίου 31, 2005

 

Κώστας, Γιώργης ή Κωστα-γιώργης;

Με τίτλο «Εργα και ημέρες ενός παλιόφιλου» ο «striker» γράφει στην SportDay της Παρασκευής 30 Δεκεμβρίου μια αποκαλυπτική – απολαυστική – διδακτική και ενδιαφέρουσα ιστορία. Απολαύστε την:
«Τον λένε Κώστα (ή Γιώργη) και είναι παλιός γνώριμος. Μυστήριο και άφιλο παιδί. Ελειψε για λίγο διάστημα, γιατί είχε πολλές δουλειές. Στο μεσοδιάστημα έκανε κουμάντο ο ψηλός γόνος (ο ένας... μπαγλαμάς), που μόλις πρόσφατα έχασε το όνομά του από την ταυτότητα. Δυστυχώς –γι’ αυτόν- τα έκανε μούσκεμα. Κι ο φίλος ο Κωστα-γιώργης επέστρεψε. Εγκαιρα, σαν καλός καπετάνιος που φαίνεται στη φουρτούνα, για να σώσει το πλοίο. Αυτός ο ίδιος, που σαν τον πειρατή του Αστερίξ άνοιξε την τρύπα της καταστροφής. Κι αμέσως ήχησαν τα όργανα.
Οι εντολοδόχοι άρχισαν, χρονιάρες μέρες, να γνωστοποιούν τα κελεύσματα του μεγάλου αφεντικού. Θλιβεροί και άβουλοι απολογητές που καταπίνουν τα ηθικά ζητήματα προκειμένου να διασωθούν. Ο διευθυντής ανακοινώνει απολύσεις, ξεχνώντας τις διαβεβαιώσεις που έδωσε και τις προσδοκίες που δημιούργησε. Ο ραδιοφωνάρχης ξεπερνάει το σύνδρομο του Ιζνογκούντ (να γίνει ο ίδιος χαλίφης), υποκρινόμενος ο μπαγάσας ότι δεν τρέχει τίποτα. Ο άτεγκτος εκπρόσωπος των εργαζομένων δείχνει συγκρατημένος και επαναπαυμένος στην προσωπική βολή. Μιλιά οι αρχισυντάκτες, οι σύμβουλοι,οι παρατρεχάμενοι και (ω του θαύματος) ο πολυλογάς του συνδρομητικού. Προπάντων η αξιοπιστία.
Απ΄την άλλη πλευρά και στη μέση οι εργαζόμενοι. Ενδεείς και αμήχανοι να παρακολουθούν τον γνωστό θίασο των πρωταγωνιστών να σφουγγαρίζει τους χαμηλόμισθους, που αυτός επέλεξε. Αν και αμέτοχοι, το έμαθαν καλά το ποίημα. Πάντα φταίνε οι άλλοι, κατά προτίμηση οι μικροί, δηλαδή αυτοί, ποτέ οι μεγαλόσχημοι. Τι κι αν κάμποσοι δεν έχουν πληρωθεί δώρο Χριστουγέννων; Τι κι αν η Θεσσαλονίκη μόλις τώρα είδε το φως για τον Νοέμβρη; Μήπως είναι σημαντικό που κάποιοι ανενδοίαστα απεργάζονται κλείσιμο του site και του ραδιοσταθμού; Ή ότι τις μαύρες αμοιβές τις παρέσυρε ο αγέρας των αλλαγών; Ασε που τα «κλειστά» συμβόλαια γίνονται κουρελόχαρτα και οι επιταγές του Φλεβάρη χαλκομανίες, την ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία ψάχνουν να πάρουν τα οφειλόμενα.
Ο λαός θυμοσοφεί για τα στερνά που τιμούν τα πρώτα, αλλά και για τη στερνή γνώση. Στην ασθενή μνήμη και στις παροχές πόνταρε ο παλιόφιλος, που έτσι ακριβώς οικοδόμησε και σήμερα ετοιμάζεται εκ νέου να μεγαλουργήσει. Φαίνεται μάλιστα ότι έχει ετοιμάσει με τους δικούς του σχέδιο ανάκαμψης φοβερό. Απολύσεις, μειώσεις αποδοχών και σαν κερασάκι νέο κύμα προσφορών DVD. Εύγε, νέοι μου, για τις πρωτότυπες λύσεις σας! Αλλά έχω μια απορία.
Δεν καταλαβαίνετε ότι εσείς απαξιώσατε ένα σοβαρό και ιστορικό έντυπο προϊόν και εσείς –και μόνο εσείς- πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη των πράξεών σας; Παρασύρατε τους εργαζόμενους, που κοίταξαν τη δουλειά τους και μόνο, και τώρα τους εκδικείστε που σας πίστεψαν. Κρίμα κι άδικο. Γι’ αυτό το φαινόμενο, κανείς και για κανένα λόγο δεν πρέπει να επιχαίρει για τις εξελίξεις. Μόνο να προβληματίζεται και να εύχεται λύση να είναι αντίστροφη».


Υ.Γ.: Σύντομα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Media culpa» το νέο ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ των SportDay – ΣΠΟΡ FM!.. Κι έτσι θα μάθουμε όλοι –επιτέλους- ποιός είναι ποιός:
- Ποιός είναι ο παλιόφιλος Κώστας ή Γιώργης ή Κωστα-γιώργης;
- Ποιός είναι ο ψηλός γόνος (ο ένας... μπαγλαμάς);
- Ποιός είναι ο διευθυντής, θλιβερός και άβουλος απολογητής που καταπίνει τα ηθικά ζητήματα προκειμένου να διασωθεί;
- Ποιός είναι ο ραδιοφωνάρχης ο οποίος ξεπερνάει το σύνδρομο του Ιζνογκούντ;
- Ποιός είναι ο άτεγκτος εκπρόσωπος των εργαζομένων ο οποίος δείχνει συγκρατημένος και επαναπαυμένος στην προσωπική βολή;
- Ποιοί είναι οι οι αρχισυντάκτες;
- Ποιοί είναι οι οι σύμβουλοι;
- Ποιός είναι ο πολυλογάς του συνδρομητικού;
- Ποιός είναι ο striker;

Υ.Γ.1: Εχει δίκιο ο striker: «Γι’ αυτό το φαινόμενο, κανείς και για κανένα λόγο δεν πρέπει να επιχαίρει για τις εξελίξεις. Μόνο να προβληματίζεται και να εύχεται λύση». Γι’ αυτό κι εμείς σήμερα δεν αναφέρουμε τίποτα περισσότερο. Χρονιάρες μέρες είναι. Πρωτοχρονιά ξημερώνει. Το μαγαζί των συναδέλφων βρίσκεται εν μέσω φουρτούνας. ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ! Μόλις, με το καλό, ξεπεράσει την κρίση έχουμε πολλά να πούμε. Και γι’ αυτούς που είναι μέσα στο μαγαζί και –κυρίως- γι΄αυτούς που είναι απέξω και ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να επιχαίρει κανείς αλλά είναι οι πρώτοι που σέρνουν το χορό στο... γλέντι.

Υ.Γ.2: Ο striker, η παρέα του και ένας (άλλος) «χαμένος» παλιόφιλος έχουν τεράστιο μερίδιο στις ευθύνες αυτής της κρίσης. Ας μην το ξεχνούν!

Υ.Γ.3: Ασχετο (;). Μέσα σ’ όλα «ξαναχτύπησε» ο «Μπαμ»: «Ρε μπαγλαμά, πρώτα πληρώνουν το δώρο και μετά αρχίζουν και πάλι τα “καπέλα”»...

Υ.Γ.4: ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλους!





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?