Τετάρτη, Οκτωβρίου 19, 2005
Η δημοσιογραφία στο... απόσπασμα
Εναν χρόνο μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Φιλ. Συρίγου
Δεκαοχτώ Οκτωβρίου. Ακριβώς πριν από ένα χρόνο (Δευτέρα απόγευμα ήταν) αγωνιούσαμε έξω από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών. Μέσα, έδινε μάχη για τη ζωή του ο διευθυντής του αθλητικού τμήματος της «Ε», Φίλιππος Συρίγος. Μαζί του, υπέφεραν η ελευθεροτυπία, η ανεξαρτησία της δημοσιογραφικής γνώμης, η ελευθερία του λόγου. Τις επόμενες μέρες έμελλε να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα της ίδιας της Πολιτείας στην πάταξη του εγκλήματος...
Μέρα μεσημέρι στην Καλλιθέα, αμέσως μετά την εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή του στον Supersport FM, ο Φίλιππος Συρίγος δέχτηκε τέσσερις μαχαιριές στην πλάτη, οι οποίες θα μπορούσαν να τον σκοτώσουν επιτόπου. Το μαχαίρι χώθηκε στο κορμί του σε βάθος 10-12 εκατοστών, δίπλα ακριβώς από τη ζωογόνο κεντρική αορτή, δίπλα από τον ένα νεφρό, χιλιοστά πριν από τον πνεύμονα. Επίσης, χτυπήθηκε στο κεφάλι με σιδερογροθιά από δύο αγνώστους, οι οποίοι φορούσαν κράνη μοτοσικλετιστή. Δύο λέξεις μόνο του είπαν: «Ο Συρίγος;» Και άρχισαν να χτυπούν ανελέητα, με πρόθεση (όπως διέγνωσε ο ιατροδικαστής) να τον σκοτώσουν. Τον αβοήθητο δημοσιογράφο έσωσαν οι φωνές των περαστικών, αλλά και οι άνθρωποι που τον μετέφεραν γρήγορα στο νοσοκομείο. Εμεινε αρκετές ώρες στο χειρουργείο• ευτυχώς γλίτωσε. Και επέστρεψε γρήγορα στις επάλξεις, απ' όπου συνεχίζει απτόητος τη δουλειά του. Μολονότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών διέταξε ενδελεχή έρευνα, μολονότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο, μολονότι το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις, το έγκλημα παραμένει ανεξιχνίαστο. Αντί μάλιστα να γίνουν βήματα προς τα μπρος, ακολούθησαν άλματα προς τα πίσω:
*Στις 8 Μαΐου 2005, ο δημοσιογράφος Κώστας Νικολακόπουλος («Φως», «Supersport FM») γίνεται στόχος επίθεσης από 4 αγνώστους έξω από το σπίτι του, στις 3.30 το μεσημέρι, στο Ιλιον. Δέχεται χτυπήματα από σιδερογροθιές, λοστούς και ρόπαλα και μεταφέρεται στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώνονται διάσειση και θλαστικά τραύματα στο κεφάλι και στα πλευρά. Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι.
*Στις 2 Οκτωβρίου 2005, ο συνάδελφος Περικλής Στέλλας («Goal», «Mega Channel») δέχεται δολοφονική επίθεση από 2 ή 3 τραμπούκους έξω από τα γραφεία της εφημερίδας όπου εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και μεταφέρεται αναίσθητος στο ΑΧΕΠΑ. Ο ιατροδικαστής τονίζει ότι δύο από τα χτυπήματα θα μπορούσαν να τον αφήσουν στον τόπο: ένα με αιχμηρό αντικείμενο (πιθανόν μαχαίρι) κάτω από το πιγούνι κι ένα στο πίσω μέρος του κεφαλιού με σιδερογροθιά. Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι.
Τρεις επιθέσεις σε 11 μήνες. Ουδεμία σύλληψη, ουδεμία προσαγωγή, τίποτε απολύτως. Μόνο λόγια, ανακοινώσεις και υποσχέσεις. Το μόνο που μπορεί να κάνει η «Ε» ένα χρόνο μετά την εγκληματική απόπειρα εναντίον του Φίλιππου Συρίγου είναι να κρατήσει τον φάκελο ανοιχτό και να δώσει τον λόγο σε ανθρώπους του αθλητισμού και της Πολιτείας, με την ελπίδα να πυροδοτήσει ο διάλογος πράξεις, πριν θρηνήσουμε κάποιο θύμα.
Β. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Α' αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ):
«Η δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ο Φίλιππος Συρίγος ήταν ένα ισχυρότατο χτύπημα κατά της ελεύθερης έκφρασης και της Δημοκρατίας. Ενα χτύπημα που ταρακούνησε τα θεμέλια του αθλητισμού και ευαισθητοποίησε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Πέρασε ένας χρόνος που ο διακεκριμένος δημοσιογράφος δέχθηκε τα δολοφονικά χτυπήματα, που παρ' ολίγο να του στοιχίσουν τη ζωή και δυστυχώς οι ένοχοι κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι. Μέσα σε αυτό το διάστημα άλλοι δύο αθλητικοί συντάκτες έπεσαν θύματα θρασύδειλων που επιχειρούν με αυτό τον τρόπο να φιμώσουν τον Τύπο. Είμαι βέβαιος ότι η Πολιτεία θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια ώστε οι ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά και στο μέλλον να μην υπάρξουν παρόμοια φαινόμενα».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ (πρόεδρος ΕΠΟ):
«Τέτοιου είδους φαινόμενα, όπως η άνανδρη επίθεση κατά του Φίλιππου Συρίγου πέρυσι, είναι απαράδεκτα, καταδικαστέα και πέραν κάθε λογικής και ξένα στα όσα πρεσβεύει ο αθλητισμός, η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθεροτυπία. Ο Φίλιππος Συρίγος και όσοι έχουν πέσει θύματα επιθέσεων έχουν τη συμπαράσταση όλων όσοι βρίσκονται μέσα στον αθλητισμό, γιατί και οι ίδιοι αποτελούν ζωντανά και ενεργά μέλη αυτού του χώρου, από το δικό τους μετερίζι. Εύχομαι ο Φίλιππος να συνεχίσει με τον ίδιο μαχητικό τρόπο, που τον κάνει να ξεχωρίζει χρόνια ολόκληρα, αταλάντευτος την πορεία του και η δουλειά του να συνεχίσει ν' αποτελεί, μόνιμα, την απάντηση σε όσους άνανδρους και δειλούς θέλησαν να τον φιμώσουν».
Γ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (πρόεδρος FIBA Europe, μέλος ΕΟΚ και ΕΟΕ):
«Δεν ήταν επίθεση σε πρόσωπο, αλλά σε θεσμό. Αποκλείεται να ήταν μια αυθόρμητη επίθεση αχρείων χουλιγκάνων. Ηταν προγραμματισμένη, καθοδηγούμενη και ενταγμένη στην προσπάθεια κατατρομοκράτησης κάθε αντίθετης γνώμης. Σε μια χώρα με τη δημοκρατική παράδοση της Ελλάδας, τέτοια φαινόμενα φέρνουν αντίθετο αποτέλεσμα και γίνονται μπούμερανγκ. Δυστυχώς όμως, δεν υπήρξε η παραμικρή ευαισθητοποίηση από την πολιτεία. Δεν πιστεύω ότι δεν μπορούν. Πιστεύω ότι δεν θέλουν! Δεν θέλουν να γίνουν δυσάρεστοι, ούτε ν' ανοίξουν μέτωπα. Αλλά χωρίς να σπάσεις αβγά δεν φτιάχνεις ομελέτα. Ο Συρίγος; Δεν αλλάζει ένας τύπος σαν αυτόν, ούτε μπαίνει σε καλούπια. Το θάρρος της γνώμης είναι αυτό που τον διακρίνει».
ΠΑΝΟΣ ΣΟΜΠΟΛΟΣ (πρόεδρος ΕΣΗΕΑ):
«Η θλιβερή επέτειος ενός χρόνου από την επίθεση κατά του δημοσιογράφου Φίλιππου Συρίγου μας φέρνει στο νου και αναδεικνύει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δημοσιογράφοι οι οποίοι υπηρετούν καθημερινά την επικαιρότητα και την ελευθεροτυπία, με συνέπεια και αρχές. Και όσο περνά ο καιρός, το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, εάν σκεφτεί κανείς ότι μέσα σ' αυτόν τον χρόνο ακολούθησαν άλλες δύο επιθέσεις σε δημοσιογράφους που υπηρετούν τον αθλητικό Τύπο και ακόμα δεν έχουν βρεθεί ούτε οι ένοχοι ούτε οι ηθικοί αυτουργοί - γιατί είναι βέβαιο ότι υπάρχουν τέτοιοι. Το φαινόμενο της επίθεσης κατά δημοσιογράφων, και μάλιστα του αθλητικού Τύπου, εξελίσσεται ανησυχητικά, μιας και τα πολυποίκιλα συμφέροντα που έχουν εισχωρήσει στο χώρο του αθλητισμού φαίνεται ότι ενοχλούνται από εκείνους που γράφουν χωρίς φόβο τις αλήθειες. Οι δημοσιογράφοι, πιστοί στην ελευθερία και την ανεξαρτησία του λόγου, δεν πρόκειται ν' αφήσουν να περάσει η τρομοκρατία των συμφερόντων».
Ι. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (πρόεδρος ΠΣΑΤ, αντιπρόεδρος AIPS):
«Η επίθεση εναντίον του Φίλιππου Συρίγου δεν φόβισε. Αντίθετα, όπλισε τον αθλητικό συντάκτη με περισσότερη αυτοπεποίθηση και συσπείρωσε την κοινή γνώμη, η οποία κάποτε πίστευε ότι ο Τύπος φταίει για όλα τα στραβά. Τώρα υπάρχει συμπάθεια. Περίμενα κάποια πρόοδο στην έρευνα, δεδομένου ότι ενδιαφέρθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αλλά φαίνεται ότι η πολιτεία ενδιαφέρεται για ένα καυτό θέμα όσο αυτό είναι στην επικαιρότητα. Εμείς μπορούμε μόνο να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία με ανακοινώσεις. Το θέμα Συρίγου πήρε παγκόσμια διάσταση και πέρασε στα διεθνή φόρα. Στην Ελλάδα, όμως, δεν βλέπω καμία βελτίωση στη νοοτροπία και την παιδεία. Η ίδια η κοινωνία ανοίγει ολισθηρούς δρόμους και εμείς τους αφήνουμε ανοιχτούς».
ΕΛ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (υπ. Δημ. Τάξης):
Σχολιάζοντας τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αστυνομικός διευθυντής Ελευθ. Οικονόμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τέτοιου είδους επιθέσεις δεν πλήττουν μόνο τη δημοσιογραφική κοινότητα, αλλά την ίδια τη Δημοκρατία. Είναι, λοιπόν πολλαπλά καταδικαστέες και υπό αυτή την έννοια. Για την Ελληνική Αστυνομία οι υποθέσεις αυτές παραμένουν ανοιχτές. Συνεχίζουμε με επιμονή και μεθοδικότητα τις έρευνες, προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως όλες αυτές οι επιθέσεις, να βρεθούν οι δράστες και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».
Η Αστυνομία
Ενα χρόνο μετά τη δολοφονική επίθεση κατά του Φιλ. Συρίγου, οι έρευνες της Αστυνομίας παραμένουν άκαρπες.
Οπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί, παρά τις επίμονες προσπάθειες, δεν βρέθηκε η πληροφορία-«καταλύτης» που θα έδινε ουσιαστικό περιεχόμενο στην έρευνα.
«Κλήθηκαν δεκάδες ύποπτοι για καταθέσεις από συνδέσμους, στέκια οπαδών και άλλους χώρους, ακόμη και περιθωριακούς. Η ειδική ομάδα που συγκροτήθηκε γι' αυτή την υπόθεση ακόμη υπάρχει και συνεχίζει την έρευνα, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα», λέει αρμόδιος αξιωματικός και προσθέτει ότι «αρκετοί μάρτυρες που εκλήθησαν δεν αναγνώρισαν ως δράστες κάποιους υπόπτους που επιδείχθηκαν σε φωτογραφίες».
Η ίδια ομάδα της Ασφάλειας Αττικής ασχολείται και με την υπόθεση του ξυλοδαρμού του δημοσιογράφου Νικολακόπουλου, χωρίς αποτέλεσμα και σ' αυτή την περίπτωση.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για την επίσης δολοφονική επίθεση κατά του δημοσιογράφου Περικλή Στέλλα με κύρια κατεύθυνση τον χώρο παραγόντων του επαγγελματικού αθλητισμού στη συμπρωτεύουσα.
Κύκλοι της Αστυνομίας επισημαίνουν ότι όσοι δημοσιογράφοι δέχονται έμμεσες ή άμεσες απειλές πρέπει να καταφεύγουν έγκαιρα στην Ασφάλεια.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/10/2005
Δεκαοχτώ Οκτωβρίου. Ακριβώς πριν από ένα χρόνο (Δευτέρα απόγευμα ήταν) αγωνιούσαμε έξω από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών. Μέσα, έδινε μάχη για τη ζωή του ο διευθυντής του αθλητικού τμήματος της «Ε», Φίλιππος Συρίγος. Μαζί του, υπέφεραν η ελευθεροτυπία, η ανεξαρτησία της δημοσιογραφικής γνώμης, η ελευθερία του λόγου. Τις επόμενες μέρες έμελλε να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα της ίδιας της Πολιτείας στην πάταξη του εγκλήματος...
Μέρα μεσημέρι στην Καλλιθέα, αμέσως μετά την εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή του στον Supersport FM, ο Φίλιππος Συρίγος δέχτηκε τέσσερις μαχαιριές στην πλάτη, οι οποίες θα μπορούσαν να τον σκοτώσουν επιτόπου. Το μαχαίρι χώθηκε στο κορμί του σε βάθος 10-12 εκατοστών, δίπλα ακριβώς από τη ζωογόνο κεντρική αορτή, δίπλα από τον ένα νεφρό, χιλιοστά πριν από τον πνεύμονα. Επίσης, χτυπήθηκε στο κεφάλι με σιδερογροθιά από δύο αγνώστους, οι οποίοι φορούσαν κράνη μοτοσικλετιστή. Δύο λέξεις μόνο του είπαν: «Ο Συρίγος;» Και άρχισαν να χτυπούν ανελέητα, με πρόθεση (όπως διέγνωσε ο ιατροδικαστής) να τον σκοτώσουν. Τον αβοήθητο δημοσιογράφο έσωσαν οι φωνές των περαστικών, αλλά και οι άνθρωποι που τον μετέφεραν γρήγορα στο νοσοκομείο. Εμεινε αρκετές ώρες στο χειρουργείο• ευτυχώς γλίτωσε. Και επέστρεψε γρήγορα στις επάλξεις, απ' όπου συνεχίζει απτόητος τη δουλειά του. Μολονότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών διέταξε ενδελεχή έρευνα, μολονότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο, μολονότι το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις, το έγκλημα παραμένει ανεξιχνίαστο. Αντί μάλιστα να γίνουν βήματα προς τα μπρος, ακολούθησαν άλματα προς τα πίσω:
*Στις 8 Μαΐου 2005, ο δημοσιογράφος Κώστας Νικολακόπουλος («Φως», «Supersport FM») γίνεται στόχος επίθεσης από 4 αγνώστους έξω από το σπίτι του, στις 3.30 το μεσημέρι, στο Ιλιον. Δέχεται χτυπήματα από σιδερογροθιές, λοστούς και ρόπαλα και μεταφέρεται στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώνονται διάσειση και θλαστικά τραύματα στο κεφάλι και στα πλευρά. Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι.
*Στις 2 Οκτωβρίου 2005, ο συνάδελφος Περικλής Στέλλας («Goal», «Mega Channel») δέχεται δολοφονική επίθεση από 2 ή 3 τραμπούκους έξω από τα γραφεία της εφημερίδας όπου εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και μεταφέρεται αναίσθητος στο ΑΧΕΠΑ. Ο ιατροδικαστής τονίζει ότι δύο από τα χτυπήματα θα μπορούσαν να τον αφήσουν στον τόπο: ένα με αιχμηρό αντικείμενο (πιθανόν μαχαίρι) κάτω από το πιγούνι κι ένα στο πίσω μέρος του κεφαλιού με σιδερογροθιά. Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι.
Τρεις επιθέσεις σε 11 μήνες. Ουδεμία σύλληψη, ουδεμία προσαγωγή, τίποτε απολύτως. Μόνο λόγια, ανακοινώσεις και υποσχέσεις. Το μόνο που μπορεί να κάνει η «Ε» ένα χρόνο μετά την εγκληματική απόπειρα εναντίον του Φίλιππου Συρίγου είναι να κρατήσει τον φάκελο ανοιχτό και να δώσει τον λόγο σε ανθρώπους του αθλητισμού και της Πολιτείας, με την ελπίδα να πυροδοτήσει ο διάλογος πράξεις, πριν θρηνήσουμε κάποιο θύμα.
Β. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Α' αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ):
«Η δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ο Φίλιππος Συρίγος ήταν ένα ισχυρότατο χτύπημα κατά της ελεύθερης έκφρασης και της Δημοκρατίας. Ενα χτύπημα που ταρακούνησε τα θεμέλια του αθλητισμού και ευαισθητοποίησε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Πέρασε ένας χρόνος που ο διακεκριμένος δημοσιογράφος δέχθηκε τα δολοφονικά χτυπήματα, που παρ' ολίγο να του στοιχίσουν τη ζωή και δυστυχώς οι ένοχοι κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι. Μέσα σε αυτό το διάστημα άλλοι δύο αθλητικοί συντάκτες έπεσαν θύματα θρασύδειλων που επιχειρούν με αυτό τον τρόπο να φιμώσουν τον Τύπο. Είμαι βέβαιος ότι η Πολιτεία θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια ώστε οι ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά και στο μέλλον να μην υπάρξουν παρόμοια φαινόμενα».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ (πρόεδρος ΕΠΟ):
«Τέτοιου είδους φαινόμενα, όπως η άνανδρη επίθεση κατά του Φίλιππου Συρίγου πέρυσι, είναι απαράδεκτα, καταδικαστέα και πέραν κάθε λογικής και ξένα στα όσα πρεσβεύει ο αθλητισμός, η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθεροτυπία. Ο Φίλιππος Συρίγος και όσοι έχουν πέσει θύματα επιθέσεων έχουν τη συμπαράσταση όλων όσοι βρίσκονται μέσα στον αθλητισμό, γιατί και οι ίδιοι αποτελούν ζωντανά και ενεργά μέλη αυτού του χώρου, από το δικό τους μετερίζι. Εύχομαι ο Φίλιππος να συνεχίσει με τον ίδιο μαχητικό τρόπο, που τον κάνει να ξεχωρίζει χρόνια ολόκληρα, αταλάντευτος την πορεία του και η δουλειά του να συνεχίσει ν' αποτελεί, μόνιμα, την απάντηση σε όσους άνανδρους και δειλούς θέλησαν να τον φιμώσουν».
Γ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (πρόεδρος FIBA Europe, μέλος ΕΟΚ και ΕΟΕ):
«Δεν ήταν επίθεση σε πρόσωπο, αλλά σε θεσμό. Αποκλείεται να ήταν μια αυθόρμητη επίθεση αχρείων χουλιγκάνων. Ηταν προγραμματισμένη, καθοδηγούμενη και ενταγμένη στην προσπάθεια κατατρομοκράτησης κάθε αντίθετης γνώμης. Σε μια χώρα με τη δημοκρατική παράδοση της Ελλάδας, τέτοια φαινόμενα φέρνουν αντίθετο αποτέλεσμα και γίνονται μπούμερανγκ. Δυστυχώς όμως, δεν υπήρξε η παραμικρή ευαισθητοποίηση από την πολιτεία. Δεν πιστεύω ότι δεν μπορούν. Πιστεύω ότι δεν θέλουν! Δεν θέλουν να γίνουν δυσάρεστοι, ούτε ν' ανοίξουν μέτωπα. Αλλά χωρίς να σπάσεις αβγά δεν φτιάχνεις ομελέτα. Ο Συρίγος; Δεν αλλάζει ένας τύπος σαν αυτόν, ούτε μπαίνει σε καλούπια. Το θάρρος της γνώμης είναι αυτό που τον διακρίνει».
ΠΑΝΟΣ ΣΟΜΠΟΛΟΣ (πρόεδρος ΕΣΗΕΑ):
«Η θλιβερή επέτειος ενός χρόνου από την επίθεση κατά του δημοσιογράφου Φίλιππου Συρίγου μας φέρνει στο νου και αναδεικνύει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δημοσιογράφοι οι οποίοι υπηρετούν καθημερινά την επικαιρότητα και την ελευθεροτυπία, με συνέπεια και αρχές. Και όσο περνά ο καιρός, το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, εάν σκεφτεί κανείς ότι μέσα σ' αυτόν τον χρόνο ακολούθησαν άλλες δύο επιθέσεις σε δημοσιογράφους που υπηρετούν τον αθλητικό Τύπο και ακόμα δεν έχουν βρεθεί ούτε οι ένοχοι ούτε οι ηθικοί αυτουργοί - γιατί είναι βέβαιο ότι υπάρχουν τέτοιοι. Το φαινόμενο της επίθεσης κατά δημοσιογράφων, και μάλιστα του αθλητικού Τύπου, εξελίσσεται ανησυχητικά, μιας και τα πολυποίκιλα συμφέροντα που έχουν εισχωρήσει στο χώρο του αθλητισμού φαίνεται ότι ενοχλούνται από εκείνους που γράφουν χωρίς φόβο τις αλήθειες. Οι δημοσιογράφοι, πιστοί στην ελευθερία και την ανεξαρτησία του λόγου, δεν πρόκειται ν' αφήσουν να περάσει η τρομοκρατία των συμφερόντων».
Ι. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (πρόεδρος ΠΣΑΤ, αντιπρόεδρος AIPS):
«Η επίθεση εναντίον του Φίλιππου Συρίγου δεν φόβισε. Αντίθετα, όπλισε τον αθλητικό συντάκτη με περισσότερη αυτοπεποίθηση και συσπείρωσε την κοινή γνώμη, η οποία κάποτε πίστευε ότι ο Τύπος φταίει για όλα τα στραβά. Τώρα υπάρχει συμπάθεια. Περίμενα κάποια πρόοδο στην έρευνα, δεδομένου ότι ενδιαφέρθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αλλά φαίνεται ότι η πολιτεία ενδιαφέρεται για ένα καυτό θέμα όσο αυτό είναι στην επικαιρότητα. Εμείς μπορούμε μόνο να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία με ανακοινώσεις. Το θέμα Συρίγου πήρε παγκόσμια διάσταση και πέρασε στα διεθνή φόρα. Στην Ελλάδα, όμως, δεν βλέπω καμία βελτίωση στη νοοτροπία και την παιδεία. Η ίδια η κοινωνία ανοίγει ολισθηρούς δρόμους και εμείς τους αφήνουμε ανοιχτούς».
ΕΛ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (υπ. Δημ. Τάξης):
Σχολιάζοντας τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αστυνομικός διευθυντής Ελευθ. Οικονόμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τέτοιου είδους επιθέσεις δεν πλήττουν μόνο τη δημοσιογραφική κοινότητα, αλλά την ίδια τη Δημοκρατία. Είναι, λοιπόν πολλαπλά καταδικαστέες και υπό αυτή την έννοια. Για την Ελληνική Αστυνομία οι υποθέσεις αυτές παραμένουν ανοιχτές. Συνεχίζουμε με επιμονή και μεθοδικότητα τις έρευνες, προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως όλες αυτές οι επιθέσεις, να βρεθούν οι δράστες και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».
Η Αστυνομία
Ενα χρόνο μετά τη δολοφονική επίθεση κατά του Φιλ. Συρίγου, οι έρευνες της Αστυνομίας παραμένουν άκαρπες.
Οπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί, παρά τις επίμονες προσπάθειες, δεν βρέθηκε η πληροφορία-«καταλύτης» που θα έδινε ουσιαστικό περιεχόμενο στην έρευνα.
«Κλήθηκαν δεκάδες ύποπτοι για καταθέσεις από συνδέσμους, στέκια οπαδών και άλλους χώρους, ακόμη και περιθωριακούς. Η ειδική ομάδα που συγκροτήθηκε γι' αυτή την υπόθεση ακόμη υπάρχει και συνεχίζει την έρευνα, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα», λέει αρμόδιος αξιωματικός και προσθέτει ότι «αρκετοί μάρτυρες που εκλήθησαν δεν αναγνώρισαν ως δράστες κάποιους υπόπτους που επιδείχθηκαν σε φωτογραφίες».
Η ίδια ομάδα της Ασφάλειας Αττικής ασχολείται και με την υπόθεση του ξυλοδαρμού του δημοσιογράφου Νικολακόπουλου, χωρίς αποτέλεσμα και σ' αυτή την περίπτωση.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για την επίσης δολοφονική επίθεση κατά του δημοσιογράφου Περικλή Στέλλα με κύρια κατεύθυνση τον χώρο παραγόντων του επαγγελματικού αθλητισμού στη συμπρωτεύουσα.
Κύκλοι της Αστυνομίας επισημαίνουν ότι όσοι δημοσιογράφοι δέχονται έμμεσες ή άμεσες απειλές πρέπει να καταφεύγουν έγκαιρα στην Ασφάλεια.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/10/2005