Παρασκευή, Ιουνίου 17, 2005

 

Ξυπνάει ο άλλος του εαυτός…

Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύεται σήμερα στο οπισθόφυλλο του Sportime, με την υπογραφή Sporos (ψευδώνυμο του διευθυντή του Άγγελου Μενδρινού):
«Μερικές αποφάσεις σε μια εφημερίδα είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη βιτρίνα της. Το πρώτο θέμα. Πολλές φορές έχεις το πρώτο θέμα μπροστά σου, λαχταριστό, αλλά όταν μπαίνει στο χαρτί, όταν έρχεται η ώρα της υλοποίησης, σε πιάνει το άγχος. «Μα αν βάλουμε φάτσα κάρτα τον Ασάφα Πάουελ που έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μ. στα Τσικλητήρεια μπορεί κάποιοι να μας γυρίσουν τη πλάτη. Να φύγουν από το περίπτερο και τη συγκεκριμένη εφημερίδα με μεγαλύτερη ταχύτητα κι από τον Τζαμαϊκανό. Ο κόσμος θέλει αυτόν τον καιρό ονόματα και μεταγραφικά σενάρια. Τι θα γίνει αν επιμείνουμε με τον Ασάφα και την επομένη το δελτίο κυκλοφορίας μάς δώσει ένα ηχηρό χαστούκι;»
Αυτές οι σκέψεις γυρίζουν στο μυαλό κάθε βράδυ ή όποτε ένα θέμα προβάλλει λαχταριστό, ξέρεις ότι θα παίξει σε όλο τον κόσμο, αλλά η επιχειρηματική λογική λέει ότι πρέπει να το υποβαθμίσεις στην ίδια τη χώρα που έγινε γιατί δεν συγκαταλέγεται σε αυτά που μπορούν να πουλήσουν περισσότερα φύλλα.
Το πρόβλημα είναι σημαντικό και η εύκολη λύση είναι να σφυρίξεις αδιάφορα. Να διαλαλήσεις την πραμάτεια σου στην πρώτη σελίδα και να πεις σε κάποια γωνίτσα: «Α, ξέρετε, ένας Ασάφα Πάουελ έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μ. χθες το βράδυ!»
Κάποια στιγμή όμως φεύγεις από την εφημερίδα, πέφτεις για ύπνο και οι τύψεις ότι δεν έκανες καλά τη δουλειά σου σε κυνηγούν. Το πρωί σε βρίσκει κακοδιάθετο. Τότε έρχεται ο… άλλος σου εαυτός και σε ρωτά: «Θέλεις να ξυπνήσεις με κακή διάθεση το πρωί ή να σου χαλάσει το απόγευμα που θα έρθει το δελτίο κυκλοφορίας;».
Η απάντηση εκεί είναι απλή: Το δελτίο μπορεί να μην είναι καλό, αλλά τουλάχιστον μπορείς να πεις ότι έκανες αυτό που έπρεπε. Όπως πέρυσι, στην αφή της ολυμπιακής φλόγας που επιμέναμε όλοι στο «Sportime» να κάνουμε αυτό πρώτο θέμα, ξέροντας ότι δεν θα πουλήσουμε. Και δεν πουλήσαμε. Για μία μέρα. Όμως εκείνη τη μέρα όλοι είχαμε την πίστη πως κάναμε το καθήκον μας.
Τι σας ζαλίζω τώρα με όλα αυτά; Γιατί δεν γράφουμε καμιά ωραία ιστορία για τον Φίγκο ή τον Σαβιόλα για να πουλήσουμε; Μα ακριβώς αυτή είναι η ουσία. Στην εφημερίδα αυτή δεν θα διαβάσετε αυτό που θέλει ο πολύς κόσμος, αλλά αυτό που πραγματικά κάνουν οι ομάδες.
Καλά τα μεταγραφικά σενάρια, αλλά δεν βγάζουμε… παραμύθια για μεγάλους. Τους αναγνώστες τους θέλουμε προσγειωμένους. Σκεφτείτε να φυλάξει κάποιος ένα καλοκαιρινό φύλλο και να το διαβάσει το χειμώνα. Δεν θέλουμε να διαβάζει και να γελά.»



Sportime, 15 Ιουνίου 2005

Υ.Γ.: Τώρα, εσείς τι καταλαβαίνετε; Ότι το Sportime, τη συγκεκριμένη ημέρα, είχε πρώτο θέμα το παγκόσμιο ρεκόρ του Ασάφα Πάουελ! Αμ δε… «EuroPAO 2012» ήταν το κεντρικό θέμα της πρώτης σελίδας και αναφερόταν στο γηπεδικό του Παναθηναϊκού!
Όσο για τις… τύψεις, τις αϋπνίες και το δελτίο κυκλοφορίας, το πιάσαμε το υπονοούμενο: τη συγκεκριμένη ημέρα (15 Ιουνίου) το Sportime πούλησε 9.498 φύλλα και κατατάχθηκε στην ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΗ (γι’ αυτό) 5η θέση, πίσω από Φως, Πρωταθλητή, SportDay, Goal…
Υ.Γ.1: Σε μερικά σημεία, βεβαίως, έχει δίκιο ο διευθυντής του Sportime. Στο Μοσχάτο δεν πούλησαν ούτε Σαβιόλα, ούτε Φίγκο!





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?